Nieuws

  • Home
  • SZW
  • Conclusie Inspectie SZW: Schokkend beeld, onveilige rolsteigers
24 november 2020

Conclusie Inspectie SZW: Schokkend beeld, onveilige rolsteigers

Zoals eerder aangekondigd is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dit najaar gestart met het controleren op veilig gebruik van rolsteigers bij (kleinere) bouwplaatsen. De eerste resultaten zijn allerminst positief te noemen: op maar liefst 90 procent van de gecontroleerde bouwterreinen werden er (zeer) onveilige situaties aangetroffen met een hoog risico op valgevaar.

Het onderzoek in cijfers:

Van de 270 gecontroleerde rolsteigers bleken er 251 steigers niet veilig te zijn. In 224 gevallen is het werk per direct stilgelegd. Bij 40 werkplaatsen is het werk stilgelegd én zijn er (hoge) boetes uitgedeeld vanwege de ernst van de overtredingen.

De headlines in de media liegen er niet om:

Verklaring Euroscaffold

Directeur/eigenaar van Euroscaffold Frank van der Weide: ‘Als fabrikant van rolsteigers en overige klimmaterialen staan wij achter onze producten. Al het klimmaterieel is gekeurd en voldoet aan de strenge Nederlandse en Europese wetgevingen. Helaas komt het nog té vaak voor dat er bezuinigd wordt op klimmaterialen of dat de rolsteigers niet correct opgebouwd worden. Als professioneel merk hebben wij veiligheid hoog in het vaandel staan en stellen we handleidingen beschikbaar die onze klanten informeren over het veilig werken met onze producten. Het is verontrustend om te horen dat het overgrote deel van de ongelukken op bouwplaatsen nog altijd worden veroorzaakt door valgevaar bij (rol)steigers.’

Handleidingen

Dat de rolsteigers compleet zijn, de onderdelen niet verouderd, vervuild of beschadigd zijn is de verantwoordelijkheid van de werkgever. De handleidingen die Euroscaffold beschikbaar heeft staan op de website en stelt via het Youtube kanaal speciale montage video’s beschikbaar: YouTube Euroscaffold. In deze handleidingen staan de technische specificaties vermeld, evenals de benodigde onderdelen en hoe de rolsteigers correct op te bouwen volgens de laatste richtlijnen.

Rolsteigers norm 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe regelgeving ingegaan over het veilig opbouwen van rolsteigers. In dit A-blad rolsteigers staat vermeld hoe de bouw professionals verplicht zijn een rolsteiger met voorloopleuning te gebruiken. In het kort; voor het betreden van de steigervloer dient er een leuning op heuphoogte te zijn aangebracht. Euroscaffold heeft twee verschillende soorten voorloopleuningen: de standaard voorloopleuning en de vario voorloopleuning. Deze laatste kan alleen bij montage en demontage gebruikt worden en is geschikt voor alle soorten Euroscaffold rolsteigers. Lees hier het volledige A-blad Rolsteigers van Arbouw.

Links

Safety First!

Deze veiligheidssticker wordt bevestigd op alle Euroscaffold rolsteigers:
Sticker_Sticker-Safety-First-74x210mm_opbouwframes-x-756x2048